Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ősi ünnepünk
  2006-12-22 10:53:42, péntek
 
   
  December 21 ősi ünnepünk dátuma
2006-12-21. 19:34:11

Írek tömegei mai napig számon tartják és ünneplik a kelta Yule-t, a téli napfordulót, amikor a negatív mélypont, a leghosszabb éjszaka után rövidülni kezdenek a nappalok és újra győz a fény. A legalább oly ősi magyar nép szintén ünnepelte más neveken e dátumot, s ma már újra akad pár ezer ősmagyar hitű, kinek a Karácsonyhoz hasonló jelentőséggel bír december 21-e, vagyis Nagyboldogasszony napja.

Persze nem véletlen, hogy Karácsony is közel esik e dátumhoz, a kereszténység kénytelen volt sok nálánál sokkal régebbi hagyományt burkoltan beemelni. A Jézus nemzsidó eredetében hívőknél, például napjaink óhitű magyarjai körében egészen jól megfér a kettő egymással, nincs is ellentétben, ahogy buzgó katolikus írek is mélyen hisznek és ragaszkodnak ősi kelta kultúrájukban/hoz. Oket persze nem gúnyolja és gyalázza saját hazájában egy szdsz-szerű idegen söpredék, és a világ legtermészetesb dolga, hogy ilyenkor tűzvarázslatokat tartanak a hagyományos Yule tánc mellett. Szakmunkák ezrei tárgyalják Karácsony kelta/pogány eredetét is. Megtartják ezt az írekkel közös gyökerű és nyelvű walesiek és skótok is.

Nem mellesleg nem feltétlenül bölcs dolog az ómagyarokat pogányoknak nevezni, hiszen egyre több adat és kutató támasztja alá, hogy a magyarság ezer előtt jóval keresztény nemzet volt, csak éppen a maga módján.

A mai óhitű magyarok, például a táltosegyházak hívei ilyenkor zarándokútra indulnak, leginkább a Pilisbe, amely számos táltos/pálos titok őrizője. A pálosrend szerzeteseit a nép a középkorban fehér táltosoknak hívta, minthogy ok voltak azok, akik a táltosok rendjét keresztény köntösben átmentették a régi világból a Szent István idején formálódó újba, és sokáig ok képezték a magyar királyi hatalom legfőbb támaszát, spirituális és gyakorlati tanácsadótestületét.

Egyes mai katolikusok sem feledkeznek meg az ősi hagyományokról, ennek köszönhetően Pilisszántón ma szentelték fel a kápolnát a Magyarok Nagyasszonyának, Nagyboldogasszonynak. Akárhogy is nézzük, ez a ceremónia a napvallás elemeit hordozza magában.

December 21-én, reggel fél nyolckor a termékenyítő nap ködbe burkolózott a Ziribár hegyszoros ölelésében, de az oltár mögött ülő Boldogasszony tudta, hogy neki, a Magyarok Nagyasszonyának szentelik fel a Pilisszántói Boldogasszony Kápolnát.

Az őrt álló két pálos remete toronyban megszólalt a harang, és mintegy ezren fohászkodtak, imádkoztak a magyarság erkölcsi megújulásáért, Európában betöltött ősi szerepének erősítéséért.

Három évvel az alapkőletétel után felavathatták a Pilisszántói Boldogasszony Kápolnát, amely hirdeti a magyar nemzet egységét és a Szent Korona népeinek testvéri közösségét. A csupán kőből épült istenháza Makovecz Imre építész első olyan tervén alapszik, amely szerint az egész épületet csak kőből és nem fából emelik fel. A kápolnaépítőket, az ide zarándokló magyarokat köszöntötte az kápolna fővédnöke Szőnyi József, Pilisszántó volt polgármestere, akinek áldozatos munkája nyomán ismerik meg egyre többen a magyarság történelmének egyik legfontosabb helyszínét.

A kápolna bejárata fölött kőből faragott napmadár kitárt szárnyaival hívja a betérni szándékozókat, hiszen a nap egyben a megváltó Krisztus testét és az oltári szentség kisugárzását is mutatja. A pilisszántói kápolnaavató egészében jelképezte azt a folyamatot, amely sok-sok ember lelkében, szellemvilágában az utóbbi időben végbemegy. Ősi hitvilágunk feltámasztott "táltosai" dobolásukkal hívták az égieket, égett a máglya a sötétben, hogy sejtelmes lángjaival is megvilágítsa a magyarság legújabb szent helyét, és akik baktattak fölfelé a hidegben a dobra, a kápolnához, érezték a hideg fuvallatot, de a lélek melegségét is.

A székesfehérvári megyéspüspök, Spányi Antal a szentistváni gondolatokat is kiemelve szólt, és megfogalmazását külön meg kell köszönni, a jelenlegi határainkon innen és azokon túl élő honfitársainkhoz és szentbeszédében a magyarság erkölcsi megújulásának szükségességét hirdette. A püspök nem mondta ki konkrétan, de szavaiból érezni lehetett, hogy a globalizálódó európai tengerben egy lámpásnak, útmutatónak képzeli a magyart, aki egykoron fegyverrel védte élete és utódai árán a keresztény Európát, s most a rátörő egyéb veszedelmek közepette szellemi védőbástya, útmutató, hittel teli erő lehet.

A kápolna előtti magaslaton lobogtak a nemzeti színű és az Árpád-sávos zászlók, a fázósabbak a tűzhöz húzódtak, és a pilisszántói jó tót atyafiak által felkínált meleg teát kortyolgathatták, és elfogyaszthatták szívélyesen kínált harapnivalójukat.

A katolikus liturgia szerint lezajlott szentmise végén felhangzott a méltatlanul elfelejtett és csak az utóbbi egy pár évben "előszedett" legősibb himnuszunk, a Boldogasszony Anyánk, és nagyon sokan úgy érezték, hogy az utána következőre már nincs is olyan nagyon szükség. Elementáris erővel tört elő a Napba Öltözött Asszonynak, Babba Máriának, az Ősanyának dalban fogant, őt köszöntő és ugyanakkor róla is szóló üzenete, s a zivataros századainkat idézte Himnuszunk, Szózatunk és a trianoni területcsonkításra örökké emlékeztető Székely Himnusz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tűzvarázslatokat, szellemvilágában, honfitársainkhoz, kortyolgathatták, elfogyaszthatták, harapnivalójukat, nagyasszonyának, székesfehérvári, kápolnaépítőket, megfogalmazását, legtermészetesb, szentbeszédében, szükségességét, hagyományokról, táltosegyházak, boldogasszony, felavathatták, szándékozókat, kereszténység, polgármestere, alapkőletétel, történelmének, megújulásának, jelentőséggel, feltámasztott, globalizálódó, kultúrájukban, megújulásáért, megyéspüspök, szentistváni, pilisszántói, karácsonyhoz, zarándokútra, fohászkodtak, gondolatokat, szerzeteseit, kelta Yule-t, téli napfordulót, negatív mélypont, leghosszabb éjszaka, kereszténység kénytelen, kettő egymással, szdsz-szerű idegen, világ legtermészetesb, hagyományos Yule, írekkel közös, ómagyarokat pogányoknak, magyarság ezer, maga módján, táltosegyházak hívei, pálosrend szerzeteseit, középkorban fehér, Szent István, Magyarok Nagyasszonyának, Pilisszántói Boldogasszony Kápolnát, Szent Korona, Makovecz Imre, Szőnyi József, Spányi Antal, Boldogasszony Anyánk, Napba Öltözött Asszonynak, Babba Máriának, Székely Himnusz,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Alázat  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Julian Brass gondolata  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Bertolt Brecht -től idézet  Szép napot kívánok  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Akarat  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png cica  Facebookon kaptam Krisztinától  Radikális szeretet  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Szívem  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Leonardo da Vinci gondolata  Elköszönt  Jó éjszakát  képre írva  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Akarat  Rátalálsz  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Alázat  Facebookon kaptam  Adakozás  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Adakozás  Szép napot kívánok  Varga János Veniam - Fontos sz...  Mindig jusson idő nevetni  Fekete-erdő desszert  Szívem tiéd  s immár én is felragyogva, ért...  Png kislány  Erdőn  Adakozás  Rátalálsz  Kaffka_Margit  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem számIt  Egy bizonyos határt  Elköszönt  Fekete István - Akác  Popper Péter szavai  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Mai harmónia kártyám  Bounty krémes  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Leonardo da Vinci gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A jó emberek mindig szépek mar...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A televizió nem a kultúrát kép...  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Tavaszi kép  Ami embereknek lehetetlen, az...  Paul David Tripp Április 21  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Julian Brass gondolata  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kelta Yule-t, téli napfordulót, negatív mélypont, leghosszabb éjszaka, kereszténység kénytelen, kettő egymással, szdsz-szerű idegen, világ legtermészetesb, hagyományos Yule, írekkel közös, ómagyarokat pogányoknak, magyarság ezer, maga módján, táltosegyházak hívei, pálosrend szerzeteseit, középkorban fehér, táltosok rendjét, régi világból, magyar királyi, napvallás elemeit, oltár mögött, magyarság erkölcsi, alapkőletétel után, magyar nemzet, csupán kőből, egész épületet, kápolna fővédnöke, magyarság történelmének, kápolna bejárata, betérni szándékozókat, megváltó Krisztus, oltári szentség, pilisszántói kápolnaavató, utóbbi időben, magyarság legújabb, hideg fuvallatot, lélek melegségét, székesfehérvári megyéspüspök, szentistváni gondolatokat, jelenlegi határainkon, globalizálódó európai, keresztény Európát, rátörő egyéb, kápolna előtti, nemzeti színű, tűzhöz húzódtak, katolikus liturgia, méltatlanul elfelejtett, utána következőre, zivataros századainkat, tűzvarázslatokat, szellemvilágában, honfitársainkhoz, kortyolgathatták, elfogyaszthatták, harapnivalójukat, nagyasszonyának, székesfehérvári, kápolnaépítőket, megfogalmazását, legtermészetesb, szentbeszédében, szükségességét, hagyományokról, táltosegyházak, boldogasszony, felavathatták, szándékozókat, kereszténység, polgármestere, alapkőletétel, történelmének, megújulásának, jelentőséggel, feltámasztott, globalizálódó, kultúrájukban, megújulásáért, megyéspüspök, szentistváni, pilisszántói, karácsonyhoz, zarándokútra, fohászkodtak, gondolatokat, szerzeteseit, megvilágítsa, legfontosabb, századainkat, köszönhetően, pilisszántón, erősítéséért, ragaszkodnak, dobolásukkal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1196
  • e Hét: 6704
  • e Hónap: 15308
  • e Év: 51249
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.